Saját futár, avagy olcsó húsnak híg a leve

A mai gazdasági helyzetben sokan kényszerülnek arra, hogy a költségeiket minimalizálják, csökkentsék. Lehet spórolni például a futáron is például úgy, hogy ismerőst, kérünk meg a csomagszállításra, vagy diákot, munkanélkülit, nyugdíjast „alkalmazunk”. Milyen veszélyeket rejthet az effajta látszólagos spórolás?

Fogász körökben gyakori módszer, hogy olyan emberekkel oldják meg a fogorvosok, fogtechnikusok a csomagok szállításának feladatait, akik koruk, lehetőségeik vagy egészségi állapotuk miatt (még vagy már) a foglalkoztatás perifériáján vannak. Ilyenek például a diákok, a munkanélküliek, vagy a nyugdíjasok. Ők általában nem bejelentett, nem főállású „munkavállalók”, hiszen eseti jelleggel van szükség a „szolgáltatásukra”, a bejelentéssel járó költségek pedig nagyon magasak lennének.

Kétségtelen, hogy drágább egy profi futárcég használata, ugyanakkor érdemes számba venni azokat a veszélyeket, amelyek az olcsóbb megoldás útjain leselkednek:

1. Megkérdőjelezhető megbízhatóság
Mivel minimális a kötöttség szintje, így a felelősség kérdésében is könnyen állást foglalhatunk. Sokkal kisebb a felelőssége egy be nem jelentett, alkalmanként mozgósított magánfutárnak, mint egy erre szakosodott cégnek. Abba az egyszerű helyzetbe képzelje bele magát egy pillanatra Ön, kedves Olvasó, hogy ha egy diákra rábíz egy több százezer forint értékű csomagot, és ne adj’ Isten valami baleset történik vele, akkor a diák vajon megtéríti-e a kárt? De ne csak a diákok legyenek a példa kereszttüzében, hanem nézzük kor alapján a végleteket:

a. Ha alkalmi futárunk fiatal (pl.: halasztó vagy évismétlő), akkor élethelyzetéből adódóan ő még „lazán” veszi az életet, többnyire éjszakába nyúló vagy hajnalig tartó mulatságokon vesz részt, csak a pénz motiválja, sok dologra koncentrál, melyek közül a munka talán nem is az első helyen áll… és ha jobb ajánlatot kap, azonnal továbbáll.

b. Ha alkalmi futárunk korlátozottan terhelhető fizikailag (idős vagy leszázalékolt nyugdíjas), további sajnálatos egészségromlás következhet be, és a körülmények (jeges, csúszós utak, kánikula, stb.) komoly veszélyforrást jelentenek. Ki vállal felelősséget azért, ha egy idős futár combnyaktörést szenved azért, hogy a csomagot védje?

2. Korlátozott rendelkezésre állás
Sajnos nem mindenki engedheti meg magának ma Magyarországon, hogy autóval, motorral vagy kerékpárral szállítsa a rá bízott értékes csomagokat, hanem kénytelen a tömegközlekedés lehetőségeit kihasználni. A mindig kiszámíthatatlan közlekedés miatt szinte lehetetlen garanciát vállalni a csomag időre történő kézbesítésére akkor, ha nem profit bízunk meg a feladattal. Emellett nyílván egy „mondvacsinált futár” egy csomag szállítása közben nem tud egy másikat is felvenni, amíg a futárcég egy időben több futárt is mozgósítani tud az igények kielégítésére.

3. Több területen bevethetőek? Igazán?
Előfordul, hogy az alkalmi futárok a csomagszállításon kívül más feladatokat is kapnak (pl.: beszerzések). Ezek is olyan nem betegre vetíthető feladatok (a „Betegre vetíthető és nem betegre vetíthető feladatok” című prémium kategóriás cikkünkben írtunk az ilyen feladatokról), melyekre vannak szakosodott, profi cégek, akik például a beszerzések tervezése esetén nagyobb tételben, kedvező áron kielégítik az igényeket.

4. Teherként megélt elszámoltatás
A „beugró” futárok esetében a nyilvántartás és elszámoltatás kérdése a felelősségvállalás alacsony szintje miatt ugyancsak kényes kérdés. A csomagokkal kapcsolatos paraméterek (mit, mikor, hova, kinek, mikorra, stb.) rögzítése és visszakereshetőségüknek garantálása megoldható, de ez a feladat a munkától és a szabadidőből veszik el az energiát. Megbízható futárcégek esetében a nyilvántartás vezetése a folyamat része, amit a futár pikk-pakk megold.

Most nem foglalkozunk azzal, hogy az alkalmi futároknak fizetett nem elszámolható összegeket milyen nehéz a könyvelésben szerepeltetni, illetve hogy melyik magánember vállalna 2 millió forintig biztosítást a csomagokra… természetesen mindenki maga mérlegeli a veszélyeket és saját döntése alapján választ a lehetőségek közül, és ez így van rendjén!

Forrás: http://fogorvosoklapja.hu/cikkek/sajat-futar-avagy-olcso-husnak-hig-a-leve

2017. június 8. Hírek

Budapest Gyorsfutár harmadik körzet

Biciklis futár, gyorsan, pikk-pakk! Hívjon most!

06/1 321 9001



Minden jog fenntartva! - Pikk-Pakk 2000 Futárszolgálat Kft. 2010

Powered by Wordpress Webdesign: ZINA DESIGN